23 octombrie 2008

New inventions of the world

Cred ca le-a venit ideea de la 'The Eternal Sunshine of the Spotless Mind'...

Daca s-ar utiliza aceasta pastila pe scara larga, ati apela la ea?


Amintirile neplăcute ar putea dispărea printr-o simplă pastilă
Frica de păianjeni, amintiri traumatice din copilărie, o relaţie eşuată, toate pot dispărea în urma celor mai recente descoperiri ale oamenilor de ştiinţă. Aceştia au reuşit să şteargă amintiri din memoria animalelor şi sunt convinşi că în curând aceeaşi tehnică va putea fi folosită pentru om.
Neurobiologii sunt convinşi că pot elimina anumite amintiri din memoria umană, fără ca procesul să dăuneze creierului. Ei au reuşit să izoleze la şoareci "molecula memoriei" şi au folosit o enzimă numită CamKII pentru a o îndepărta.
La fel cum veteranii de război au amintiri dureroase de pe câmpul de luptă, la fel şi şoarecii reţin în memorie momentul traumatizant când au primit un şoc electric, de exemplu.
Amintirile şoarecelui au putut şi sterse prin dozajul potrivit de CamKII, iar animalul a dovedit că nu se mai teme de şocuri electrice. Aceeaşi tehnică a fost folosită şi în cazul jucăriilor cu care era obişnuit şoarecele. Neurobiologii au reuşit să şteargă de mai multe ori amintirile privind o anumită jucărie.
Rezultatul final al cercetării ar putea fi o pastilă sau o injecţie administrată unei persoane, în timp ce i se cere să se gândească la amintirea dureroasă.
"Deşi amintirile sunt profesori foarte buni şi sunt, evident, cruciale pentru supravieţuire, îndepărtarea selectivă a unor amintiri cu adevărat traumatice poate face viaţa mai frumoasă", spune doctorul Joe Tsien, neurobiolog.
Sursa: Realitatea

13 comments:

Didi spunea...

hmm, sincer n-as risca sa apelez la chestii d-astea, stiinta e inca la un nivel destul de incipient in materie de experimentare genetica. desi personal as investi eforturile cercetarii in chestii de genul cure for aids or cancer, e foarte interesant felul in care lucrurile evolueaza. probabil in 50 de ani faze d-astea vor deveni rutina, si am sa ajung o baba d-aia pline de anacronisme care zice "pe vremea mea..." :)))

Anonim spunea...

e clar ca "sters" e un eufemism pentru "iti prajim" o parte din creier. din pacate (?), creieru' nu e o caseta basf de pe care poti sa stergi piesa de cacat pe care ai dansat odata. it's fucking alive, gen.

dar na, vad ca se cauta pastile care sa-ti rezolve mai toate problemele, de orice natura ar fi ele. ma gandesc, n-o exista o pastila care sa-mi activeze portiunea aia din creier care mergea la rockefeller sau la trump, iar la mine, nu?

Anonim spunea...

@diana : ce, nu suna frumos: "pa vremea mea erea sida, erea cancer la plamani (nu ca acuma, fumezi 10 pachete pe zi), cancer la cur, la coae, la unghii, la sfarcuri, la dinti si la cap. si cancer la cacat (scuze). erea ebola de-ti varsai ficatu sub forma de pasta si-ti iesea stomacu'lichefiat pe nas. erea sars si cate si mai cate. eheeei, ce vremuri, da' voi de un' sa stiti, care n-ati racit niciodata?"
in aceste viitoare vremuri, dragostea va fi sunat a scartait de manusi chirurgicale. e-he-heei

Ireena spunea...

@didi Haha. Eu am pus intrebarea mai mult in situatia in care stii cu certitudine ca totul ar iesi ok. Lasand la o parte implicatiile experimentului. Daca ai stii ca totul iese bine chiar ai vrea sa uiti lucruri? Ai apela la metoda?

@razvan Pai se cauta rezolvare la probleme, de orice natura ar fi ele. Si doar prin experimente chimice [therefore pastile] s-au gandit ei pana acum ca ar putea gasi o solutie. Daca ar veni unii sa spuna uite, asculta melodia asta si problemele tale o sa dispara cine crezi ca i-ar crede? Asa zici ca iei o pastila si ai incredere ca stiu ei acolo ce au pus in ea ca sa te simti mai bine :D.

Anonim spunea...

nu. nu doar prin experimente chimice. think about the way products, in general, are being advertised.

tierra y liberdad!

Zuzu spunea...

eu de exemplu nu as apela niciodata la asa ceva...

as prefera pastila detasarii si a acceptarii...

Didi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Didi spunea...

@razvan haha, nu ba bula, sa te scape de boli endemice e bine, mi s-ar parea "rau" sa mergi sa ti-o tragi cu cinspe insi si p-orma, pentru ca iti dai seama ca te-a traumatizat experienta, sa zici "ups, am gresit", ma duc sa-mi sterg creeru ca m-a afectat esperienta. adicatelea mamica pe vremea mea uamenii trebuia! sa fie mai responsabili de atit!

Anonim spunea...

nici eu nu as apela la din astea, pt ca si amintirile neplacute isi au rolul lor in autoconservarea noastra, in formarea noastra si a mecanismelor de aparare.... chiar daca totul ar fi ok cu astfel de mijloc, tot nu as apela... pana la urma suntem oameni, nu? nu roboti.

Ireena spunea...

@razvan Tierra y liberdad! :D

@anna (zuzu) Este mai bine asa pentru ca pe langa detasare si acceptare mai si inveti ceva. Asa mi s-a explicat cand intr-un post, scris la suparare, laudam metoda din film :).

@didi Tru, tru! Este o explicatie foarte clara :D!

@Jamilla Welcome :)! Ai dreptate! Daca stai sa te gandesti personalitatea omului este formata din intamplarile bune si rele. Mi se pare insa o metoda de luat in seama atunci cand este vorba de ceva care poate sa traumatizeze grav o persoana. Am vazut la un moment dat pe Discovery o emisiune despre criminalii in serie. Majoritatea aveau traume legate de parinti pe care le refulau omorand aiurea. Aici cred ca ar fi foarte utila metoda de erase :D!

Anonim spunea...

@jamilla : imi place cum gandesti. numele tau imi aduce aminte de o melodie turceasca de pe la mijlocul anilor '90/ :)

@ireena : remember clockwork orange?

Anonim spunea...

Si cand am vazut "Clockwork orange" si cand am vazut "The eternal sunshine of the spotless mind" m-am gandit ce as face eu?... Oricat de rusinos suna pt mine, ca persoana... trebuie sa admit ca as merge pe o sfoara subtire daca ar trebui sa aleg intre a folosi un astfel de sistem si clasica vindecare a sufletului ranit... Emotional as alerga spre calea simpla, doar RATIUNEA mi-ar aminti ca TOT ceea ce se obtine usor si superficial, nu poate sa dainuie... Asadar... o astfel de inventie ar fi primul pas spre un haos universal. Pentru ca... sa gandim realist... la cati ar invinge ratiunea?...

Anonim spunea...

Damn! Mi-am gresit numele! :)

Trimiteți un comentariu