22 septembrie 2008

Marcile cele mai periculoase de masini

Sau de ce conduc eu o Toyota micuta :D...

Ziarul Adevarul de astazi prezinta un articol intitulat Soferii mortii si multe, multe statistici. Interesante, de altfel dar cu o concluzie gresita... na, fiecare cum crede. Nu cred insa ca poti sa zici ca Dacia este masina mortii doar din aceste statistici. E si normal ca majoritatea accidentelor sa fie facute cu Dacii atata timp cat o treime din romani poseda o astfel de marca.

"Peste 2.700 de români mor în fiecare an în accidente de circulaţie. Conform statisticii Poliţiei Rutiere, aproape un sfert din aceştia sunt ucişi de autoturismele Dacia. Pe locul doi în topul maşinilor periculoase se află marca Volkswagen, urmată de Opel."

Abia apoi se mentioneaza si in articol ca in Romania sunt circa 1,2 milioane de autoturisme Dacia, deci practic rata de moarte :D, a celor care conduc Dacia este de 0,04%, mai mica decat cea a celor care conduc Mercedesuri care au o rata de 0,23%, cea mai mare dintre toate marcile [am calculat cam la toate marcile, acolo unde aveam date disponibile, si in afara de Mercedes nicio alta marca nu depasea 0,0x%].

Cred ca ar fi fost mai exact sa calculeze rata asta si apoi sa prezinte cei mai periculosi soferi, caci masinile nu sunt de vina pentru producerea accidentului [sa zicem ca masina conteaza in calcularea nr de morti caci in Dacia, da, ai sanse mai mari sa mori, dar nu a accidentelor].

Aveti aici si tabelul cu datele statistice pe 2008, prezentat de Adevarul:
Accidente Morti
Dacia 2012 532
Volkswagen 534 172
Opel 499 137
Mercedes 401 151
Ford 391 118
Daewoo 388 88
Renault 336 104


P.S. De ieri am renuntat neoficial la bulina galbena [oficial ar fi trebuit sa o fac la sfarsitul lunii viitoare :D]. Very excited about it! Acum voi primi injuraturi doar pentru ca sunt femeie nu pentru ca sunt si incepatoare.

7 comments:

Lucian spunea...

Acelasi rationament l-am vazut mai demult intr-o alta statistica. Cica autostrazile sunt cele mai sigure drumuri din tara, pentru ca acolo au loc doar 1% din accidente. Normal, daca avem doar vreo 200 km in toata tara...

Anonim spunea...

foarte interesante statisticile în general. dacă stau să mă uit în gura lor cred că nu-mi mai iau nicio maşină. şi nici bicicletă pt că sigur dacă stau să caut anual mor fff mulţi biciclişti. o să merg pe jos. dar...cam câţi pietoni au murit anul ăsta? etc
o să mă mut într-un glob de cristal.

Anonim spunea...

Ma surprinde ca pe locul 2 sunt plasate Vols-urile... Sunt printre cele mai rezistente masini la impact.

Marcel spunea...

Ar trebui sa le dai calculele si celor de la Adevarul! Rusinica! Lor. Brovo! Tie.
De sesizat ar trebui sa se sesizeze si cei afectati de acest articol! Insa oricum nu masinile sunt principalii vinovati, ci soferii lor...
Femeile se injura intre ele? Asta mi-e un pic neclar... Sau ele nu injura...

Ireena spunea...

@Lucian Da, da, da... la fel cum sunt si avioanele cele mai sigure mijloace de transport pentru ca nu prea ai de cine sa te ciocnesti in aer. Plus ca nefiind la fel de multe ca si masinile si motocicletele e cam greu sa ajunga la acelasi numar de accidente pe an. Iar rata de supravietuire in cazul vreunei defectiuni sau vreunui accident e minima si numarul de morti mult mai mare.

@O picatura Hihi. Da, globul de cristal suna bine. Caci nici in casa nu mai e sigur sa stai. Am vazut eu la stirile de la ora 5. Daca intra vreun violator sau hot peste tine :D?

@Laura :-?? Yup.

@Marcel Mersi. Da, femeile injura la volan... N-ai observat? :-o Agresive rau unele :D.

Anonim spunea...

yaris conduci ca e cam cea mai mica toyota pe care o stiu...

Ireena spunea...

@Andreea Vaas Nope. Toyota Aygo. E si mai micuta :)!

Trimiteți un comentariu