7 septembrie 2008

Atentie, femeie la volan!

Azi de dimineata m-am intors de la Tirgoviste [primul drum in afara Bucurestiului facut cu motorul lui Alin :D - anul viitor imi iau si eu motor] diiiirect la serviciu [what can be more fun than that?] unde doi idi... colegi, discutau despre superioritatea barbatului in fata femeii la volan :|. Nu am luat niciodata apararea femeilor la volan, si intr-adevar de multe ori cand injur pe cineva la volan se dovedeste a fi femeie, dar de-aici la a demonstra astfel S U P E R I O R I T A T E A barbatului la volan, mai e o gramada :|.

Statistic vorbind cate accidente mortale au fost provocate de femei? Cate femei au tupeul sa se suie la volan dupa ce au baut ca porcii [scroafele?!] si sa accidenteze oameni nevinovati? Da, nu suntem atat toate atat de pricepute la volan pentru ca in mare parte cand eram mici, atunci cand mergeam cu masina, ne uitam pe geam la peisaj, dormeam sau stateam cuminti in spate citind o carte, nu ne uitam la semnele de circulatie, la schimbatorul de viteze si nu, nu ceream indicatii despre cum se conduce o masina.

Greselile facute de o femeie se rezuma in mare parte la schimbarea benzii ca o floare [fara sa semnalizeze - lucru extrem de des intalnit si la barbati], incadrarea pe banda gresita [din nou, nici barbatii nu sunt mai prejos], mersul prea incet [lucru care pana la urma e bun pentru ca daca nu se simte sigura pe calitatile ei de soferita, mai bine sa conduca cu 40 decat sa omoare pe cineva], si parcatul prost [aici inca nu am gasit o explicatie logica - nu-mi vine in minte decat un banc intru apararea femeilor ;;)].

So, inteleg ca nu avem toate aptitudini innascute pentru sofat, dar hai sa renuntam la atitudinea profund misogina si total tampita care ne caracterizeaza ca romani, da? Si eu fac greseli in trafic, incerc sa le reduc, si sunt convinsa ca mai toata lumea greseste, inclusiv prin atitudinea tupeista de sofer 'care nu greseste niciodata'.

22 comments:

Anonim spunea...

1. Este dovedit ca femeile au reflexe MULT mai proaste decat barbatii. Lucru uneori fatal in circulatia haotica, nu numai din Romania.
2. NORMAL ca, statistic vorbind, barbatii fac mai multe accidente. Pentru ca, tot statistic, dintre soferi vreo 70% sunt barbati, deci...
3. Am facut accident FIX din cauza unei femei si numai eu, cat am condus, am vazut 3 (trei) accidente cauzate de femei.
4. A merge cu 40 la ora nu inseamna precautie - inseamna soferi frustrati, nervi, draci, injuraturi, cresterea pulsului, exact ce trebe pentru a duce la un accident. Se incurca circulatia.
5. Si eu te iubesc. :)

Ireena spunea...

@Alex Sa raspundem sistematic. Raspuns valabil la toate cele 5 puncte: Sa mori tu!?

Acum sa continuam:
1. Cine a dovedit asta?
2. Mai multe accidente mortale. Accidentele usoare sunt probabil produse de femei.
3. Si esti viu :D. Daca era barbat si avea 120 la ora, nu mai lasai commentul asta astazi, now would you?
4. Pai soferii frustrati sunt tot barbatii care nu au rabdare, si tot ei provoaca accidentele din lipsa LOR de rabdare ;).
5. Hilar, ca sa citam dintr-un clasic in viata :p.

Ireena spunea...

@Alex Si tot azi, un sofer 'cu experienta si reflexe mult mai bune decat mine' era sa intre ca vaca in mine si sa ne facem praf amandoi. L-am claxonat sa-l atentionez, apoi m-a depasit nervos si tot el m-a injurat de mama. Ce spui de-asta ;)?

Anonim spunea...

1. University Medical Centre, Inst of Clinical Neurophysiology - care a masurat Single electrical stimulation, Reflex latency (ms),ensory threshold (mA), Reflex threshold (mA)si Stimulation strength (mA)intre barbati si femei. Oricum, barbatii au reflexe si fortza superioare femeii, femeia este mai agila. (de-aia in catzarari pe munte, de exemplu, barbatul se bazeaza mai mult pe forta decat pe agilitate).
2.Iarasi, vezi cu ochiul liber ca sunt mai multi barbati la volan, deci...e normal ca si accidentele mortale sa fie mai dese printre barbatii soferi. (apropos, stiai ca cei de la Asirom, inspirati din alte companii de asigurari din afara tarii) au introdus taxa suplimentara la CASCO si RCA pentru femei? (accidente mai dese...fie ele si usoare). Ce rezulta din asta? ca femeile la volan, se accidenteaza mai des deci...ce rezulta din asta? ca sunt si soferi mai varza. :)
3. Da, sunt viu, dar daca tipa cu pricina nu s-ar fi OPRI ca VACA in mijlocul intersectiei, ca s-a speriat de politist care nu facea decat sa STEA,si ar fi mers in continuare, nu as fi intrat in curul ei.Al masinii adica. Desi cam tot aia este...
4. De-aia s-au impus limite de viteza SUPERIOARE dar si inferioare. Pentru a nu se mai merge cu 40 la ora pe drumuri unde limita este de 80 sau 100.
5. Io tot te iubesc! :D

PS-n-am zis ca tu sau Maria conduceti prost. Ba din contra. Ma rog, exceptand cele 3 semafoare din Bucuresti...:D

Marcel spunea...

Noapte. Drum intins prin localitati. Eu in dreapta. La volan... o femeie. "Vezi ca in fata ai o caruta oprita pe stanga"... "Nu e nici o caruta!" "Ba este si mai mult este un idiot in spatele ei care o sa traverseze exact cand o sa treci tu!" "Nu vad nici caruta" Dupa 500 m... "Uite o caruta!" "Vezi ca o sa fie si idiotul!" Si a fost... evitat.

Nu ma amestec in razboiul vostru. Ce stiu eu: femeile conduc mai prost (si ma refer doar la cele pe care le cunosc si le-am vazut cum merg cu masina), dar sunt si barbati care conduc execrabil!

Daca femeile conduc prost masina, compenseaza cu a conduce bine barbatul! (si poate fi interpretat).

Chis spunea...

Şoferii sunt 70% bărbaţi, 30% femei da? Dacă presupunem că 99% dintre femei conduc bine, iar dintre bărbaţi doar... 40%, oricum cantitativ ies mult mai puţine bune şoferiţe decât şoferi. Nu contează ce sex ai dacă eşti atent şi înveţi din greşeli. Voi sunteţi mai buni doar fiindcă sunteţi mai mulţi. :P:P

Anonim spunea...

Hahaha...ce rau imi pare k n-am o tst mai mare si ma chinui cu-n tel...ca altfel ma bagam si eu k musca-n discutie. sa ma prezint: ma numesc diana si (nu-s alcoolica) conduc mai bine decat fffff multi barbati :D

Marcel spunea...

As vrea sa va provoc sa vedem de ce sunteti in stare! In comentariu am precizat ca vorbesc doar despre femeile pe care le cunosc si cu care am mers in masina...

Vreti sa va mai povestesc alte intamplari cu femei la volan? Intamplari care nu au avut loc atunci cand erau barbati la volan? Cum am coborat de la Poiana numai cu viteza a 3-a si cu ambreiajul calcat (deci masina pe liber) pentru ca asa stia ea sa conduca, de mi-am jurat ca nu mai merg in masina aia niciodata, iar pana la Bucuresti ma sunau toti colegii din 10 in 10 minute sa vada daca mai traiesc... cum altcineva (tot soferita) s-a bagat in depasirea unui tir si la jumatatea tirului a inceput sa strige "ce fac, ce fac?" si statea practic acolo (si veneau masini din fata)...
Am si exemple pozitive: conducea, fuma in acelasi timp, semnaliza, injura in acelasi timp, schimba muzica...

Reiau: Ce stiu eu: femeile conduc mai prost (si ma refer doar la cele pe care le cunosc si le-am vazut cum merg cu masina), dar sunt si barbati care conduc execrabil!

Anonim spunea...

Io ma declar fan Marcel :) Si ca povestiri, cu soferite proaste, as avea si eu cu zecile, GOD!... Cele mai intalnite sunt alea in care femeia NU se ASIGURA tata niciodata! Intru in depasirea unui camion, ea in fata mea, intre camion si mine, semnalizez, si cand sa trec pe langa ea, se gaseste si aia sa iasa!!! TATA, simt ca MOR! Una s-a oprit la un moment dat, cu masina, PE o cale ferata, BRUSC, ca s-a intalnit cu o prietena care conducea din sens INVERS! si, bai, JUR, s-au apucat sa VORBEASCA, din masini diferite! Si cand am iesit din masina sa-i sparg capul, tot ea era cu gura mare! Si sunt nenumarate...

Anonim spunea...

Conduc de 3 ani. Am avut 3 accidente usoare:

1. Un barbat a vrut sa evite o groapa, a tras de volan spre stanga exact in mine. Declaratia lui la politie: "Nu am vazut ca pe banda alturata erau masini". (adevarul e ca la 8 seara pe Podul Grant e pustiu, ce naiba! Nu stiu cum am avut tupeul sa stau acolo) Alcoolemia i-a iesit 0%, in urma testului.

2. Drum cu prioritate. (intersectie semafosrizata si semnalizata) Verde la semafor. Intra in mine (venind si din stanga). Motivatia: "Am crezut ca am timp sa trec. De unde sa stiu ca pornesti prima de la semafor?" Poate daca nu era misogin, calca frana. De doua ori in viata mi s-a intamplat sa pornesc a doua de la semafor. In primele doua sedinte de scoala.

3. Masina parcata. (vertical) Tocmai coborasem in fata blocului. Vis-a-vis un barbat scoate masina. Si da cu spatele. Bine de tot! Fix in masina mea... Motivatia: "De obicei parca acolo un Matiz... Skoda e mai lunga, nu mi-am dat seama". Adevarul e ca era greu sa se uite in retrovizoare...

Zi de zi in trafic trebuie sa fiu atenta la imprudenti care schimba benzile de parca mama lor le-a luat sosea, merg pe contra-sens sau intra pe strazi cu sens unic din directia potrivit. In ultimul caz dau flash-uri sa dau EU in spate. Nu o fac niciodata. Sa mai spun ca in aceste situatii o majoritate zdrobitoare sunt barbati?!

La noi in tara sunt inca majoritari ca soferi dintr-un motiv f logic: pana in 1989 femeile nu prea erau bagate intr-o scoala de soferi.

Singurul mod in care pot sa ma "apar" de misoginismele astea zilnic este sa le tai fata cu fiecare ocazie pe care o prind, sa fiu mai rapida in ocuparea singurului loc liber de parcare si sa nu ii las sa se bage cand nu au dreptul sa o faca. Asta pt ca nu mi-e teama. Daca am fi toate mai intepate, ar mai tace din gura. Dar adevarul e ca majoritatea femeilor tind sa taca si sa ii lase sa faca ce vor.

Soferia chiar nu cred ca tine de sex. Tine de persoana in sine.

Ireena spunea...

@Alex Ce enumeri tu sunt greseli ce pot foarte bine sa fie facute si de barbati si de femei. Barbatii opresc ca boii in mijlocul intersectiei ca tre sa-si aprinda tigara, or something!

@Marcel Ai avut tu ghinion :D. Si da, nu incerc sa generalizez ca toate femeile conduc bine. Dupa cum spuneam si eu am injurat cateva de mama, si le-as fi aratat un pic mai de aproape cum arata volanul impingandu-le de cap, dar asta NU ii face pe barbati SUPERIORI :). And I've got stories to tell!

@Chis Bun calculul :D. Eu nu m-as fi gandit la el.

@O picatura Sunt convinsa ca tu conduci mai bine decat multi. Cum e Turcia :D?

@Marcel Eu nu ma bag in depasire daca stiu ca nu ma tine masina. Nu raman blocata daca observ un pericol iminent. Folosesc intotdeauna oglinzile laterale si oglinda retrovizoare. Doar cu parcarile am probleme in sensul ca sunt prea mica si nu observ unde anume vine botul masinii mele, si cateodata mai iau bordura. Iar in primele 2 luni de condus mi-am zgariat foarte usor masina pe toate partile posibile, si era sa fac un accident mai urat (dar nu mortal) pentru ca nu am acordat prioritate, dar atat. Si dup-aia m-am invatat minte.

@Alex Lol. Asta-i din categoria OAMENI PROSTI, nu femei proaste. Eu am aceleasi povesti cu barbati. Crede-ma! Si pe langa asta iti mai arunca si un 'mortii tai de femeie la volan' de parca ASTA E PROBLEMA. Nu faptul ca ei NU au invatat sa semnalizeze, se comporta de parca toate celelalte masinile sunt facute ca sa se fereasca de ei si tot asa.

@Laura Complet de acord. Pe acelasi principiu ca si la intrebarea - De ce nu sunt multe femei pictorite in istorie, bucatarese si compozitoare. Pentru ca mult timp conceptia despre femei a fost diferita dar vreau sa intru acum in polemici feministe.
Nu cred nici eu ca tine de sex chestia cu sofatul, desi sunt convinsa ca anumite persoane au mai multe aptitudini inspre asta si altele nu.
Cat despre soferi (in mare parte taximetristi si posesori de jeep-uri), nici eu nu-i las sa se bage decat daca semnalizeaza sau ma roaga frumos :D si ii claxonez daca mi-au taiat fatza si din cauza asta am fost fortata sa pun frana brusca. Evident tot ei ma injura si tot eu sunt femeia proasta de la volan. :)

Ionut Mustata spunea...

aygo-ul a fost prima ta greseala :P

Ireena spunea...

@indieadds Haha! Zise el care vroia sa-si cumpere Fiat 500 :D.

Marcel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Marcel spunea...

Am mai scris un comentariu azinoapte, dar vad ca nu a aparut...
Oameni buni, eu nu am nimic cu femeile soferite! Bravo lor daca tin bine covrigul; la fel bravo si barbatilor! Poate am fost eu mai ghinionist...
Oricum, se conduce haotic. Prost chiar. Si asta datorita faptului ca sunt multi (barbati prosti si femei mai neindemanatice) care nu au traba cu condusul, cu bunul simt...
Tot din povestile cu masini: am stat o data 15 minute cu masina in marsarier incercand sa ies din parcare, iar bolovanii nu vedeau ca nu au unde sa mearga mai departe, dar reuseau sa ma blocheze tot timpul... par putine minutele, dar incercati sa stati 15 minute sa iesiti de undeva cu spatele! Vi se termina vocabularul!

Lucian spunea...

Eu spun doar ca femeile nu fac accidente grave, isi zgarie mai mult masina decat barbatii si pot fi recunoscute in trafic foarte usor. De exemplu, daca mergi in spatele unei masini care franeaza la orice curba, desi nu e nevoie, in mod sigur soferul este o femeie :). Nu c-ar fi de rau... :)

Anonim spunea...

@Lucian: Hahaha! Fals. Am mers duminica seara din Sinaia, pret de vreo 20 minute (pana cand am cedat nervos si mi-am bagat picioarele in ea de linie continua) in spatele unui JEEP care aproape oprea in curba, atat de mult calca frana. Imi pare rau sa te dezamagesc, dar afla ca nu era femeie... Si nu a fost singurul caz pana in Bucuresti.

Conduc foarte mult... trust me... si nu pot sa spun ca am injurat mai multe femei decat barbati... Singurul lucru specific pe care l-am sesizat la femei este ca ele conduc mai incet. Dar nah... e treaba mea personala ca merg cu 80 in oras, nu toata lumea e obligata sa isi asume acest risc. E adevarat ca e enervant cand e o singura banda/sens, dar sunt destul de putine locurile in care se intampla asa...

o picătură spunea...

turcia-i frumoasa, pacat c-o strica turcii :D si ca tot ma incadrez bine in subiect, fratilor, astia conduc ca turcii. SUNT INGROZITORI. habar n-au ce-s alea reguli, de semafor nu mai spun. adrenalina la max in trafic !!!

Ionut Mustata spunea...

dap. mi-am desenat pe interiorul ploapei o imagine cu mine la volanul unui Fiat 500. numai ca nu mi-am propus rulez pe autostrada si de acolo direct pe orbita.
va fi o micuta masina de oras.

Ireena spunea...

@Marcel Mmm... nu stiu de ce nu a aparut comentariul tau :-??.
In ceea ce priveste bunul simt, cunosc. Suntem cei mai tari :(.

@Lucian De acord. Cum ziceam, zgarieturile de pe masina mea sunt dovada vie :D. Cat despre franatul aiurea si eu am observat multi tipi care fac asta.

@Laura Jeep-urile sunt cazuri speciale. Intotdeauna :D. La toate categoriile negative.

@O picatura Haha. M-ai facut curioasa :D.

@Indieadds E bine ca nu ai asteptari inalte :p. Pe autostrada s-ar putea sa se dezintegreze un picut [zic eu, cea a carei masina se zgaltaie de fiecare data cand trece un tir pe langa ea :D].

Ovidiu Caba spunea...

Am si eu un calcul pentru voi:

Am avut 4 accidente. Doua dintre ele au fost ciocniri cu masini ale barbatilor, 2 au fost ciocniri cu masini ale femeilor. Daca doar 30% din persoanele care conduc sunt femei, cum se explica faptul ca 50% si nu 25% din accidentele in care am fost implicat au avut loc cu soferi - femei? :P (nu astept raspuns)

Sa-mi dau si eu cu parerea daca tot am aterizat aici. Cineva zicea ca sofatul nu tine de sex, ci de persoana. Alex spunea ca este dovedit ca femeile au reflexe mai slabe decat barbatii. O fi adevarat sau nu, asta nu stiu (nu conteaza citatul pentru argumentare - eu nu cred in testele astea). Ce stim insa sigur este ca soferii sunt testati in doua moduri: REFLEXE si PSIHOLOGIC/E. Daca ai reflexe suficient de bune ai dreptul la permis. Nu e nimic mai fals ca unii dintre cei care au permis au reflexe mai bune si altii mai slabe. Iar cei cu reflexe mai bune sunt avantajati fata de cei cu reflexe mai slabe. TOTUSI, dupa cum spuneam, soferii mai sunt testati si psihologic. Aici conteaza capacitatea fiecaruia de a conduce autovehiculul adaptat la capacitatile sale. Asadar, daca un sofer (sau femeie sofer) simte ca nu are reflexe suficient de bune (reflexe care se imbunatatesc pe masura experientei la volan), poate alege sa circule cu viteza mai mica ceea ce va diminua foarte mult sansele de a face accident. De asemenea, mai poate opta ca la intrarea in intersectii sa se uite de 10 ori daca vine masina, in loc de 2 ori sau o data, lucru care iar o salveaza. SAMD. Ce cred eu: eu cred ca femeile conduc in general mai slab decat barbatii. De ce? Din doua motive mari si late: 1. constitutia / materia prima / calitatile - caracteristicile femeii o dezavantajeaza in foarte multe dintre activitati, inclusiv sofatul; 2. experienta la volan; daca o femeie se va afla in masina cu sotul / prietenul, in 99% din cazuri va conduce sotul / prietenul; femeile evita, in general, sa conduca, atunci cand o poate face altcineva; asta nu face decat ca experienta totala ce poate fi dobandida conducand sa fie transferata in mare parte la barbat si nu la femeie; este evident de ce barbatii conduc mai bine decat femeile in general (experienta lor in condus este NET superioara experientei femeilor).

Anonim spunea...

"Este dovedit"... Unde ??? Eu sunt femeie si conduc mai bine decat multi barbati, si la reflexe stau f.bine. Si apoi am vazut f.multi barbati care conduc groaznic (ma refer la reflexe) Cei care se cred superiori femeilor au niscaiva probleme... parerea mea.

Trimiteți un comentariu