15 septembrie 2008

15 septembrie - elevul roman...

sau de ce o sa fim napaditi de cocalari si pitzipoance?

Un studiu UNICEF arată că elevul român se cred inteligent, şmecher şi cu tupeu

Pentru elevul din ziua de astăzi, succesul la şcoală înseamnă să fie popular atât în rândul colegilor, cât şi în rândul profesorilor. Notele trec pe locul doi. În plus, recunoaşte că este bine văzut în şcoală dacă are bani şi haine scumpe.
Aşa se autocaracterizează elevul român de astăzi, după cum reiese dintr-un studiu realizat de UNICEF şi Centrul Educaţia 2000+.
Studiul mai arată că elevul român se crede inteligent, şmecher şi are tupeu. Cadrele didactice în schimb, cred că îi lipsesc cei şapte ani de acasă.
Profesorii susţin că o parte dintre elevii-problemă provin din familii înstărite. "Pun accentul foarte mult pe haine, pe bani, pe altceva pe care pune un copil care a venit să înveţe şi dintr-o dată ei se deosebesc" a declarat directorul Liceului Ion Creangă, Florica Alexandrescu.
Psihologii explică manifestările elevilor şi prin prisma relaţiilor pe care aceştia le au cu elevii. Potrivit studiului realizat de Unicef, există trei categorii de profesori: exigenţi, toleranţi şi cei care nu au respect faţă de elevi. Cele mai multe probleme cu elevii le au profesorii care le tolerează comportamentul.
Sursa: Realitatea

Nu cred ca e neaparat vorba despre 'copilul din ziua de azi'. Si pe vremea mea [ihhh, cat de urat suna] era cam la fel, doar ca la un nivel mult mai mic. Elevii cu bani si mai bine imbracati au fost absolut intotdeauna tratati altfel si intotdeauna si ei s-au comportat altfel, atat cu colegii cat si cu profesorii. Problema de atunci, ca si cea 'din ziua de azi', este cea reprezentata de profesorii toleranti. Cu ei se face in Romania scoala ;).

4 comments:

ina bixade spunea...

Tocmai comentam la altcineva cum ca sint bucuroasa ca am fost la scoala in alti ani si nu in aceasta perioada, cind, cel putin in Romania, nu se mai face scoala dinainte....prefer perioada in care am fost eu eleva, studenta, cind disciplina si conduita erau vitale...ce sa mai, m-am transformat intr-o bunica:)

Anonim spunea...

Toleranta nu e ceva rau, problema se pune ca e aplicata cand nu trebuie. Nu trebuie sa toleram indecenta, vulgaritatea, ignoranta, etc. Ar trebui sa toleram greseala, zilele proaste, situatiile financiare, mentalitatile diferite, etc. Nivelul scolilor a scazut pentru ca nivelul valorilor promovate a scazut si el...

Daniel spunea...

eu cred ca si parintii au o parte din vina... daca e sa cautam vinovatii
http://luciditateextrema.blogspot.com/

Ireena spunea...

@Ina Bixade Haha. Nuuu, nu te-ai transformat intr-o bunica. Si eu m-am surprins fiindu-mi dor de 'vremurile mele' :)), desi inclusiv atunci era departe de a fi perfect. Dar acum chiar ar fi nevoie de disciplina si conduita si uniforme obligatorii.

@Laura Clar. Nu e ceva rau sa fii tolerant numai ca in scoli acum se intelege gresit termenul. Inclusiv cand eram eu in liceu colegele isi permiteau sa intrebe unele profesoare cu ce parfum s-au dat pentru ca miros 'absolut divin' si sa le intrebe daca nu cumva au o guma de mestecat pentru ca au fumat si nu vor sa le simta parintii. Asta insemna ca o profesoara sa fie toleranta. Si culmea ca greseala, zilele proaste si situatiile financiare nu sunt tolerate. Asta iti garantez. Nimeni nu accepta daca cumva vreunul dintre elevi NU avea cum sa plateasca fondul clasei, de exemplu. Sau daca a avut o problema in familie si nu a avut cum sa invete pentru nu stiu ce lucrare.

@Miciu Bineinteles ca si parintii au partea lor de vina. In mare parte pentru ca ei, la varsta lor, probabil nu au avut tot ce si-au dorit iar acum incearca sa le ofere copiilor totul pentru a-i face fericiti. Lucrul asta denaturant, evident, in multe alte trasaturi negative.

Trimiteți un comentariu