12 octombrie 2009

De ce nu merita sa faci o facultate in Romania...

Sau cum sa dam banii de mantuiala pentru o diploma care de cele mai multe ori nu-ti asigura nici cunostinte mai bogate, nici un loc de munca mai bine platit?

Acum 5 ani, cand ma pregateam cu spor si drag sa dau la Facultatea de Limbi Straine, primesc de la diriginta mea un pliant. Facultatea de Constructii lanseaza sectie speciala de Traducatori Engleza-Franceza (plus posibilitatea de a studia mai multe limbi straine). Promisiuni - diploma de traducator autorizat (dubla specializare si engleza si franceza), practica in strainatate sau la cele mai mari centre de traducere din tara, profesori nativi, burse de studii in strainatate. Wow, this is too good to be true ziceam eu atunci, fericita ca la sectia asta nu voi studia literatura ca la Universitate! Am invatat in cateva saptamani limba franceza, am obtinut un loc la buget si apoi am rezultat la idea Universitate unde trebuia sa dau admiterea in septembrie.

Bineinteles ca a fost too good to be true. 'Practica' s-a transformat in fiecare an fie in traduceri de facut acasa si de predat profesorilor, fie de facut un glosar si tradus niste nenorociti de termeni.

Ca sa nu mai zic de profesorii nativi - in numar de 3 in toti cei 4 ani de facultate - doi la franceza si o profesoara la japoneza. Bursele de studiu 'a fost' de fapt una si doar pentru limba franceza. Iar diploma de traducator o obtinem si noi ca orice alt absolvent de o facultate care s-a bazat pe limba engleza, depunand o tona de acte la Minister, platind taxele si asteptand o tona dupa ea.

Iar muuultele limbi straine pe care doream eu sa le studiez s-au transformat de fapt in doar una, japoneza, pentru ca nu mai aveai timp fizic si de altceva decat materiile de baza si de facut temele la materiile de baza (cele foarte multe gramatici, tehnici de traducere, istorie, cultura generala, etc la franceza si engleza).

Si ajung unde ma doare pe mine. In 4 ani de facultate, daca nu m-as fi angajat 'de proba' in vacanta din anul 2 spre 3 la un cabinet de traducere sa vad si eu cu ce sa mananca, nu as fi stiut ce inseamna sa fii un traducator si cat de mult nu mi se potrivea acea meserie. Trecand peste faptul ca toate aspectele teoretice pe care le-am invatat in facultate nu aveau nimic de-a face cu munca intr-un cabinet de traduceri.

Iar asta este doar un exemplu.

Prin anul 3 am avut ocazia sa discut cu niste studenti din Marea Britanie - Cambridge si Durham, facultati de renume de-acolo. Studentii la Limbi Straine aveau un an de studiu petrecut obligatoriu in tara a carei limba o invatau. Studiai italiana, facultatea avea parteneriat cu o facultate din Italia, te duceai acolo, LOCUIAI in Italia, studiai italiana first hand si te angajai in timpul ala pentru a avea si experienta practica. Adica nu stateai si faceai teme non-stop in camaruta ta, nu aveai nicio legatura cu realitatea din jurul tau, ca apoi sa fii socat la terminarea facultatii ca NU gasesti niciun loc de munca, sau daca gasesti te platesc cu 8 milioane de lei, cum se intampla in Romania.

Ah, si sa nu uit. V-am povestit de cele 20 si ceva de restante lasate pentru anul 4 (desi in primii 2 ani de facultate am avut Bursa de studiu) pentru ca am avut 'tupeul' sa ma angajez si astfel am ajuns in imposibilitatea de a avea 75% prezenta la fiecare materie (curs + seminar). Cred ca numai in Romania esti taxat pentru ca vrei sa muncesti si sa capeti experienta caci, de fapt, tu ar trebui sa stai sa faci teme si sa inveti teorii care nu-ti vor folosi niciodata.

Si apoi ne intrebam de ce avem o tara plina de 'intelectuali' care stau pe banii parintilor pana la 30 de ani.

11 comments:

Ciupercutza spunea...

Ai dreptate dintr-un punct de vedere: ca dupa terminarea facultatii nu ai nici un fel de experienta practica si ca aceasta o capeti numai angajandu-te la o firma oarecare.
Pe de alta parte, o diploma iti deschide mai multe usi decat absenta ei ;) Cam peste tot se cer studii superioare. Orice s-ar spune, 4-5 ani de scoala in plus adauga putina valoare. In nici un caz nu scade.

Facultatea e un "rau" necesar. Toti suntem putin dezamagiti cand se termina si vedem ca nu e cum credeam noi. ;) Si mie mi se parea ca o sa ies dupa 4 ani super-specialista secolului in marketing :P Eh ...

Ireena spunea...

Ah, da, nu scade. Si evident ca e necesara o diploma, doar ca daca vrei sa si inveti ceva din aceasta facultate, si daca ai ghinionul sa fii la taxa, mai bine acei bani ii dai pe o facultate din strainatate unde chiar inveti ceva. Nu as da pentru nimic in lume 30 de milioane pe an pentru o facultate din Romania unde e cea mai mare bataie de joc.

Concurs PCNews spunea...

Fiindca ai participat la SuperBlog 2008, vroiam sa-ti multumim inca o data ca ne-ai fost alaturi la prima editie. Totodata, avem si o veste buna: organizam si

SuperBlog 2009 - acum, cu sponsori din mai multe domenii, premii mai valoroase si repartizate mai echilibrat. Am imbunatatit multe dintre aspectele pe care ni le-ati semnalat anul trecut si speram sa continuam impreuna aceasta competitie.

SuperBlog 2009 incepe astazi, insa inscrierile continua. Daca ai timp si inspiratie, te invitam sa te inscrii. Poti afla procedura de inscriere accesand
http://pcnews.ro/2009/09/11/superblog-2009-primele-detalii/
iar aici este publicat comunicatul de presa din care poti afla care sunt sponsorii si premiile de anul acesta:
http://www.swissplan.biz/stiri/SuperBlog-2009,

precum si prezentarea in imagini a galei de premiere de anul trecut.

Astazi s-a publicat deja prima proba la http://pcnews.ro/2009/10/15/superblog-2009-ziua-1/

Daca te inscrii pana luni, 19 octombrie 2009, la ora 9AM, primesti un bonus de 30 de puncte din partea noastra.

Iti dorim succes si speram sa te vedem printre participanti si castigatori!
PCNews.ro si SwissPlan.biz

PS. Sa particpi la SuperBlog 2009, sigur merita ;)

Anonim spunea...

Ce ma puteti scoate din pepeni, toti sariti ca trebuie faculta trebuie, dar v-ati uitat la cat de mica e probabilitatea de a lucra in domneiul pentru care te-ai specializat? Aveti voi astia care ridicati faculta in slavi un habarn de cati sunt angajati unde vor ei dupa faculta? anul trecut 20% din cei care terminau faculta au fost angajati in domeniile unde s-au specializat, restu ori n-au fost angajati unde au vrut, ori au fost angajati unde nici nu trebuia facultatea care au terminat-o. Asa prostie doar la tineretul din ziua de azi gasesti "hai la faculta, viata de faculta, terminam faculta si facem master, apoi doctor si apoi ce?" cine mama dracului va ia? fara cunostinte si relatii sunteti animale cu diploma in mana! Momentan nicio facultatate din Romania nu garanteaza angajarea la o firma/interprindere/societate dupa terminarea studiilor, si raspunsul ar fi, nu nu merita, ca nu-ti promite nimeni un loc de munca dupa, e doar sa ai cu ce sa te lauzi.

Christine spunea...

Da sa merita sa faci facultate in romania. eu sunt din statele unite sunt nascuta acolo dar de etnie romana. mam mutat in romania anul trecut si merg la facultate in timisoara. sunt multe benifici de a face o facultate in tara asta. 1. nu dai bani pe carti avem biblioteci,2. ai drepturi de a da un examen din nou fara sa nu repeti anul.3. specializarea ta spre exemplu mate doar aia o faci nu iti baga materii ca in liceu exemplu istorie, desen etc..4. e mult mai ieftin plus ai sanse mari de a intra la budget daca nu din anul 1 din anul 2 sigur! deci stati in tara asta. Opinia mea mie imi place la nebunie aici!

Stevey spunea...

Mai fratilor/surorilor,m-ati spart,si eu de acolo hai sa-mi bat capul cu Bacul ca sa intru la o facult...si ...huh....culmea la Faculta de Limbi,La Limbi Moderne Aplicate....si la cate am vazut ,pardon, citit....mai bn ma duc la o postliceala,cu tot cu bac, si-mi gasesc de munca ca tot omul...ca vorba aceea"daca nu ai pile pe undeva si cunosti oameni in tara asta...degeaba esti un intelectual",ca tot "smecheria" e promovata si va fi...din pacate.Asa ca zicetimi mie daca se mai merita sau nu sa dau la faculta? ...

Ireena spunea...

Hm... cred ca cel mai bine este sa faci o facultate usoara (tipul de facultate care sa-ti permita sa te angajezi din anul 2-3). Ideal ar fi sa faci o facultate (chiar daca nu-ti asigura un loc de munca). S-ar putea sa te trezesti ca ratezi un job foarte bun din cauza unei hartii :)! Si nu vrei asta. Mult succes la bac si la admitere ;)!

Ireena spunea...

In plus, daca tot vorbeai de pile, relatii si recomandari :), la facultate o sa cunosti multa lume... lume care mai tarziu te-ar putea recomanda pentru o pozitie buna intr-o companie daca faci impresie bune ;)! Doar cu liceul si o meserie invatata iti limitezi sansele!

Ideea articolului este ca da, facultatea la noi nu te invata nimic practic si nu ai atat de multe sanse ca in afara daca o termini. Dar e un rau necesar.

Soooo... cum ziceam. Mult succes :)!

Srevey spunea...

well it's kind embarassing to say this after what i've said(because i was too blunt,i usually dont do that) but thank you for your advice and best of wishes to you and your future as well.

Anonim spunea...

pai haide mai daca ai invatat japoneza cate limbi ai fi vrut sa mai studiezi?ca aveai destul de munca...si de erasmus n-ai auzit daca doreai neaparat sa petreci o perioada de studiu in afara granitelor??
mi se par cu totul exagerate afirmatiile tale si m-am saturat de lume care se vaita k facultatea nu iti asigura un loc de munca in domeniu si salariu de baban pe entry-level...pt lucrurile astea tre sa muncesti,cu diploma poti face ce stii:)studiile nu sunt o garantie a reusitei,ci doar un instrument pe care trebuie sa stii sa-l folosesti!!

Ireena spunea...

Nu era vorba de cate limbi as fi vrut sa mai studiez... era vorba de ce ti se spune la admitere si ce ti se ofera. Si de faptul ca da, pentru a avea un salariu ca lumea dupa facultate m-am angajat in anul 2. Si de faptul ca profesorii in loc sa incurajeze studentii sa se angajeze in timpul facultatii pentru a avea un loc de munca asigurat dupa le puneau bete in roate. Aveam nevoie de 75% prezenta la fiecare materie pentru a intra in examen in conditiile in care in fiecare zi de facultate aveam cate minim 4 cursuri (de cate 2 ore fiecare). Si daca lipseam de 3 ori intr-un semestru asta era :)! Iar facultatea nu trebuie sa iti asigure un loc de munca ci sa te pregateasca pentru viata. Lucru pe care nu l-a facut. Din contra ;)! Si nu, de Erasmus nu am auzit pentru ca, desi la inceput ni s-a spus exista o tona de posibilitati pentru a obtine astfel de burse, am aflat ca facultatea noastra nu are nicio colaborare cu nicio facultate din strainatate. A existat o singura bursa pe limba franceza ;)! In 4 ani :|!

Trimiteți un comentariu