15 mai 2009

Pirateria software...

'Socant', dar aceasta a cauzat pierderi de 182 milioane de euro in Romania. Iar nivelul ei a ajuns pe la 66% in 2008.

Mai mult decat decent, as putea spune, tinand cont de preturile ireale practicate fata de nivelul de trai. Nu dau 15 milioane pe un calculator, ca apoi sa mai dau inca minim 15 milioane (Microsoft Office incepe de la 1.199,99 lei si ajunge la 1.749,99 lei, iar Windows pleaca de la 369,99 lei si ajunge la 819,99 lei -preturi luate de pe emag) si pe software. Ca si utilizator, prefer sa dau 15 milioane pe minimum de software necesar pentru dotarea calculatorului sau sau sa-l piratez? Tough choice!

Nu-i inteleg insa pe cei de la companii si mai ales pe cei de la companiile mici. Ei se pot trezi oricand cu un control pe cap iar amenda i-ar duce probabil mai scump decat daca si-ar lua licente la tot software-ul utilizat. Atunci ce faci? Piratezi, riscand sa fii prins, dai tone de bani pe Windows sau instalezi gratuit Linux?

In Romania se alege sa se dea tone de bani pe Windows, cand plata unui om care te-ar ajuta la problemele ce ar putea aparea pe Linux ar costa mult mai putin, calculatoarele ar merge mult mai bine, nu s-ar mai bloca, nu ai mai avea problema virusilor, etc.

Eu am optat pentru Linux nu dintr-o prea mare corectitudine. Pur si simplu nu mi se parea ok sa ma plang de Windows si de restul programelor atata timp cat erau piratate. Si nici sa le utilizez si sa fiu nevoita sa reinstalez totul odata la 6 luni, or else... si prin ori else inteleg erori peste erori, sistem incetinit. Atata timp cat Windows-ul mi se bloca, desi era unul din utilizatorii care-l ingrijea [poate prea mult :-?], nu as fi dat pentru nimic in lume atatia bani pe software, singura solutie logica si valabila a fost trecerea la Linux.

Nu sufar decat ca nu ma mai pot juca 'the classics' create special pentru Windows, dar na... oricum trebuia sa mai cresc si eu. Plus ca am gasit deja cateva alternative :D!

12 comments:

Bogdan spunea...

Si eu am folosit Linux o perioada, chiar imi placea, dar eu sunt cam gamer ocazional, asa ca...

Ireena spunea...

Unele jocuri merg cu Wine. Plus ca Alin are instalat pe calculatorul lui si Windows, iar atunci cand chiar ma apuca nevoia acuta de joaca, ma duc la calculatorul lui :D. Cel putin asa am in plan odata cu lansarea Sims 3 in iunie :">!

Andrei spunea...

Pick me pick me (cei care vor sa angajeze pe cineva care sa se ocupe de linux zic) :D

Bogdan spunea...

Inteleg ce ziceti voi, dar la mine trebuie sa mearga FIFA tot timpul si bine :)) Plus ca XP, daca stii sa il intretii, merge chiar ok. Eu n-am probleme. Nu zic ca imi place in mod deosebit, dar nici ma deranjeaza prea tare.
Andrei: il am pe Cypress de Linux guru cand ma mai apuca. Job's already taken :))

Ireena spunea...

@Andrei Hai ca te ocupi de Linuxul meeeeu. Nu-ti ajunge? :D

@Bogdan Eu plang mai mult dupa NFS-uri si Sims... doooare :D! Eu imi intretineam XP-ul, zau! Si era asa frustrant cand imi mai aparea vreo eroare out of nowhere! Acum chiar a inceput sa-mi placa Linuxul. Arata asa biiiine :D! Am niste butonase care sar :))!

Bogdan spunea...

Mie imi merge chiar bine XP-ul. Imi placea si Ubuntu, poate m-oi intoarce la el la un punct. Dar nu maine :))

Anonim spunea...

vezi ca a aparut sims 3 :P

Ireena spunea...

Siiiiiims... oare il gasesc pe torrente? =))

Anonim spunea...

evident...altfel nu aveam de unde sa stiu ca a aparut :D

Anonim spunea...

eu folosesc XP pro preinstalat pe lenovo meu din 2006 si de atunci nu am avut nicio problema. nada!
evident, AV si suspiciune maxima
deci se poa'

Ireena spunea...

@Warchilde Stiu ce fac in weekend :D. In afara de curat in casa, mancare, ordine, meditatii, citit, dormit.

@Secmerean Aaa... Pe fostul meu Toshiba [nu extraordinar saracu' dar suficient de bun] imi crapa Windowsul la fiecare 6 luni. Se poate totusi sa fi fost invatata prost cum sa am grija de el. Altfel nu-mi explic :D. Aveam instalat Nortonul System Works care papa cam multe resurse. S-ar putea sa fie si de la el. Numai ca erorile de registry chiar nu au nicio scuza :-s!

Nu te lasam sa mori de foame spunea...

Dap, linux is the right way to go. Cat despre jocuri, eu ma chinui sa renunt la ele hehe. Dar pentru ca e greu sa faci asta, exista jocuri online easier choice.

Trimiteți un comentariu